Composteren

Composteren met compost-O

Bij compostvaten welke afgesloten zijn zoals deze vaak voorkomen op/bij volkstuintjes duurt het composteren heel lang, er kan zelfs een conservering optreden.
Voor deze situatie is Compost-O een zeer goed middel om binnen een half jaar het gecomposteerde materiaal om te zetten, waardoor op zeer milieuvriendelijke manier compost wordt gemaakt.

Uit onderzoek komt naar voren dat bij gebruik van deze behandelde compost een soort harmonie in de bodem optreed waardoor het bodemleven gestimuleerd wordt.

Door deze speciale manier van composteren voorkomt men veel verlies van waardevolle voedingsstoffen, waardoor een zeer hoge kwalitatieve compost ontstaat met veel voedingwaarde, en waar weinig werk
voor nodig is.

Behandelde compost zorgt voor het duurzaam verbeteren van de bodem structuur. Het levert meer voedingsstoffen aan de plant en het zorgt voor een rijpere grond.

Wat kunt u wel en niet composteren?

De lijst geeft een overzicht van wat wel, niet of beperkt op de composthoop mag. (‘Beperkt’ betekent: niet vaker dan eens per week een portie.)
aardappelschillenjatheebladeren en -zakjes (zonder nietje)ja
schillen van citrusfruitjakoffiedikja
schillen van ander fruitjagekookte etensrestenja
resten van groente (rauw)javisgratenja
eierschalenjabotjesja
doppen van notenjahout-asja
oud broodjaverlepte bloemen / kamerplantenja
kaasjaplantenpotten van organisch materiaalja
houtskool, peuken, sigarettenasbeperktgemaaid grasja
stofzuigerzak en inhoudneebladerenja
poep van huisdierenjatakken, schors versnipperdja
kattenbak- en vogelkooikorrelsbeperktconiferen, hulstblad, dennennaaldenja
wol, watten, vodden e.d.neestroja
papierbeperkttuinaarde, potgrond, zandja
zaagseljabagger uit goot of slootja
turf(molm)ja
onkruidja

Huishoudens zelf composteren:

Als huishoudens zelf gaan composteren dan kan men voorkomen dat er extra verbrandingsinstallaties nodig zijn. Het meeste GFT-afval van huishoudens gaat naar de composteerinstallaties van de afvalverwerkers. Zelf compost maken uit tuin- en keukenafval, bespaart de transportkosten van de afvalverwerker. Als beloning beschikt u over een goede bodemverbeteraar voor uw tuin.
Compost is een humusrijk en bruikbaar product.

Compost in het algemeen:

Compost vormt een goede basis voor zowel de sier- als groentetuin. Het verbetert de structuur van de grond en regelt de doorlaatbaarheid. Vocht wordt beter vastgehouden, zodat in droge periodes minder vaak hoeft te worden gesproeid. Bovendien activeert compost het leven in de bodem en slaat het voedingsstoffen voor planten op. In de praktijk blijkt Compost-O bodemziekten tegen te gaan.

Zanderige grond wordt beter bewerkbaar en beter vochthoudend door er compost doorheen te werken. Te vette grond wordt beter bewerkbaar en beter luchtdoorlaatbaar wanneer u er een deel compost en een deel zand doorheen werkt. Compost, gemengd met wat aarde, is ook goed te gebruiken als potgrond of tuinaarde.

Onder inwerking van zonlicht worden langs de wortels opgenomen water en voedingsstoffen, en CO² uit lucht omgezet in plantenmaterie.